Ce Este Spațiul Schengen?

Spațiul Schengen este o zonă din Uniunea Europeană care include 26 de țări europene, în care cetățenii pot călători fără a fi necesară prezentarea pașaportului la fiecare frontieră internă. Acest acord a fost semnat în orașul Schengen din Luxemburg în 1985 și a fost implementat treptat începând din 1995. Ideea principală a spațiului Schengen este crearea unei zone de liberă circulație a persoanelor, eliminând controalele la frontierele interne ale statelor membre.

Statele Membre ale Spațiului Schengen:

 1. Austria
 2. Belgia
 3. Republica Cehă
 4. Danemarca
 5. Estonia
 6. Finlanda
 7. Franța
 8. Germania
 9. Grecia
 10. Ungaria
 11. Islanda
 12. Italia
 13. Letonia
 14. Liechtenstein
 15. Lituania
 16. Luxemburg
 17. Malta
 18. Olanda
 19. Norvegia
 20. Polonia
 21. Portugalia
 22. Slovacia
 23. Slovenia
 24. Spania
 25. Suedia
 26. Elveția

Reguli și Beneficii ale Spațiului Schengen:

 1. Călătorie Fără Frontiere: Cetățenii și rezidenții din statele membre pot călători liber în interiorul spațiului Schengen fără a fi necesară prezentarea pașaportului la fiecare frontieră internă.
 2. Simplificarea Procesului de Călătorie: Eliminarea controalelor la frontierele interne facilitează călătoriile pentru motive de afaceri, turism sau vizite familiale.
 3. Viză Comună: Cetățenii țărilor terțe care au obținut o viză pentru una dintre statele membre Schengen pot călători în toate celelalte state membre din spațiul Schengen pentru o perioadă de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.
 4. Cooperare în Securitate: Statele membre colaborează în domeniul securității și aplicării legii pentru a menține siguranța în interiorul spațiului Schengen.

Reguli pentru Călătorii în Spațiul Schengen:

 1. Perioada de Ședere: Cetățenii din afara spațiului Schengen pot rămâne în spațiul Schengen pentru o perioadă maximă de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile fără a fi necesară o viză.
 2. Documente Necesare: Cetățenii trebuie să aibă un pașaport sau un alt document de călătorie valabil pe întreaga perioadă a șederii lor în spațiul Schengen.
 3. Asigurare Medicală: Este recomandat ca călătorii să aibă o asigurare medicală de călătorie care să acopere cheltuielile medicale în caz de accident sau boală în timpul șederii lor în spațiul Schengen.
 4. Declarație de Călătorie: În unele cazuri, autoritățile de frontieră pot solicita călătorilor să prezinte o declarație de călătorie, în care să specifice scopul și durata șederii lor în spațiul Schengen.

Concluzie:

Spațiul Schengen reprezintă o realizare semnificativă în integrarea europeană, facilitând călătoriile și promovând libera circulație a persoanelor în Europa. Cu toate acestea, este important să respectați regulile și cerințele specifice atunci când călătoriți în spațiul Schengen pentru a evita problemele și inconveniențele. Cu acest ghid complet, sunteți pregătit să vă bucurați de experiența călătoriei în această zonă fascinantă a Europei!